понеделник, 8 април 2013 г.

Усукана пита

Здравейте, днес ще ви споделя една вкусна и пухкава рецепта за питка. За един ден направих две, толкова се хареса. Надявам се и на вас да ви хареса.
Винаги съм се възхищавала на хората, които умеят да месят и създават невероятни пити. Но все си мислех, че е толкова трудно и че никога няма да мога да се науча. Но в крайна сметка с помощ от моя приятелка усвоих месенето и мисля, че се справям доста добре. :) Ето и рецептата:

Необходими продукти:      

  • 700гр. брашно
  • 20гр. мая 
  • 3с.л. олио
  • 125гр. кисело мляко
  • 300мл. прясно мляко
  • 2 яйца
  • 2с.л сол
  • 2с.л. захар
за плънката:
  • сирене
  • масло
  • шарена сол
  • маково семе
В купа слагам млякото и го затоплям за една минута в микровълновата. Натрошавам маята вътре и добавям захарта и солта. Оставям десетина минути да шупне маята. През това време в голяма купа правя кладенче от брашно. Слагам едното яйце и единия белтък (жълтъкът заделям за намазване), киселото мляко и олиото. След като шупне маята добавям и нея.
С вилица започвам да бъркам сместа, докато стане много трyдно. Ако тестото лепне добавям малко брашно. Вадя тестото и започвам да меся на плота. Отново поставям в купата и оставям да втаса за около 1:30 - 2:00. Разбира се в зависимост от времето. Ако е много горещо ще втаса и за час. Но от опит установих, че трябва да сме търпеливи и да изчакваме тестото да си втаса хубаво, дори това да отнема повечко време.
След като тестото втаса го разделих на четири топки. Всяка топка разточих на кръг. В намазнена тава сложих първия кръг намазах с разтопено масло, натроших сирене и поръсих с маково семе. Върху нея сложих втората разточена топка. Намазах я отново с масло, но този път поръсих с шарена сол. Така редувах и останалите. Без последната.

Разрязах оформеното тесто като торта, без да разрязвам до края. Първия път разрязах на 16 части. Втория пробвах само на 8. Стават по големи усуквания.
Сложих в предварително загряла фурна на 50 градуса. Загрявам фурната на 50 градуса, изключвам я и поставям вътре питката за около 20-30 минути докато втаса и се надуе хубаво.
През това време разтапям малко масло, което добавям към жълтъка + 1с.л. прясно мляко.
Намазвам втасалата питка и поръсвам с микс от семена. пека 40 минути на 180 градуса. Bon appetit!!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар