Винаги съм се възхищавала на хората, които умеят да месят и създават невероятни пити. Но все си мислех, че е толкова трудно и че никога няма да мога да се науча. Но в крайна сметка с помощ от моя приятелка усвоих месенето и мисля, че се справям доста добре. :) Ето и рецептата:
Необходими продукти:
- 700гр. брашно
- 20гр. мая
- 3с.л. олио
- 125гр. кисело мляко
- 300мл. прясно мляко
- 2 яйца
- 2с.л сол
- 2с.л. захар
- сирене
- масло
- шарена сол
- маково семе
С вилица започвам да бъркам сместа, докато стане много трyдно. Ако тестото лепне добавям малко брашно. Вадя тестото и започвам да меся на плота. Отново поставям в купата и оставям да втаса за около 1:30 - 2:00. Разбира се в зависимост от времето. Ако е много горещо ще втаса и за час. Но от опит установих, че трябва да сме търпеливи и да изчакваме тестото да си втаса хубаво, дори това да отнема повечко време.
След като тестото втаса го разделих на четири топки. Всяка топка разточих на кръг. В намазнена тава сложих първия кръг намазах с разтопено масло, натроших сирене и поръсих с маково семе. Върху нея сложих втората разточена топка. Намазах я отново с масло, но този път поръсих с шарена сол. Така редувах и останалите. Без последната.
Разрязах оформеното тесто като торта, без да разрязвам до края. Първия път разрязах на 16 части. Втория пробвах само на 8. Стават по големи усуквания.
Сложих в предварително загряла фурна на 50 градуса. Загрявам фурната на 50 градуса, изключвам я и поставям вътре питката за около 20-30 минути докато втаса и се надуе хубаво.
През това време разтапям малко масло, което добавям към жълтъка + 1с.л. прясно мляко.
Намазвам втасалата питка и поръсвам с микс от семена. пека 40 минути на 180 градуса. Bon appetit!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар