сряда, 24 април 2013 г.

Мммммм чийзкейк

Обожавам чийзкейкът. Толкова е вкусен и сочен, и в същото време свеж и изключително приятен десерт за горещите летни дни. Има много разновидности на чийзкейка. Най-популярните рецепти са за чийзкейк без печене. При него се използва желатин, а аз лично не обичам желатина. Затова предпочитам варианта с печене. Става много бързо и е невероятно вкусен.
В началото правех семпли, но със всеки следващ чийзкейк подобрявам рецептата. И става все по вкусен......
Ето и необходимите продукти за приготвянето на тази сладост:
  • пакет бисквити: чаени/ с вкус на канела/ масло/ спекулос 
  • 125 грама масло
  • 3 яйца
  • 500гр. крема сирене 
  • 150гр. захар
  • плодове: ягоди, горски плодове, банани....
  • конфитюр
Първо слагам бисквитите в робота и ги смилам. Ако нямате робот, може да ги сложите в торбичка и да ги натрошите. Понякога добавям и ядки: орехи, бадеми или лешници. А ако сте купили обикновени бисквити може да добавите есенция ванилия или бадем.
Разтопявам маслото и към него добавям смлените бисквити. Обърквам всичко до хомогенна смес. Бисквитите трябва да попият маслото.
Разстилам сместа на дъното на тавичка с падащо дъно, като обхващам и голяма част от стените на тавичката. Става много лесно. Първо хубаво оформяте стените с лъжица. Трябва да се образува тънък бисквитен слой, а останалата част разпределяте по дъното.
Слагам тавата във фризера да стегне бисквитената смес.
През това време разбивам захарта с яйцата и добавям крема сиренето. Може да объркате всичко на ръка или да разбиете с миксер. И в двата случая се получава.
Нарязвам 1-2 банана на малки кубчета и около 250гр. ягоди. добавям ги към сместа. Изваждам формичката и изсипвам сместа. Разпределям я равномерно. Слагам да се пече в загарята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути.
Чийзкейкът е готов когато леко се разпука отгоре, а в същото време изглежда леко течен. Но след това се стяга.
Оставяме го да изстине.
В микровълновата или на котлона си приготвям топинга от 2-3 лъжици конфитюр и 1-2 супени лъжици вода.

Намазвам с четка от конфитюра върху чийзкейка и отгоре редя плодове, в случая ягоди. След това за да ги фиксирам и лакирам ги намазвам с топинга от конфитюр. Слагам в хладилника за една нощ и след това започва голямото ядене....Bon Appetit!!!




   
Ето и един с малини

Няма коментари:

Публикуване на коментар