сряда, 30 януари 2013 г.

Пухкава болярска пита

След известно отсъствие, реших отново да се захвана с моя блог. Имам доста неща за наваксване: рецепти, пътувания, интересни преживявания.И докато обядът ми се готви във фурната ще споделя някой стари вкусотийки. Първата, от които ще е Болярската пита.


Необходими продукти:

  •    1/2 ч.ч. олио,
  • около 1кг. брашно
  • 4 бр. яйца
  • 1с.л. сол
  • 1с.л. захар
  • 1 пакетче прясна мая
  • 400мл. топло прясно мляко
  • 100гр. масло


Приготвяне: Маята се разтваря в топлото прясно мляко със захарта и солта. Оставя се да шупне. Прави се кладенче от брашното, след което се слагат трите яйца и белтъкът на четвъртото, добавяте шупналата мая. И понеже аз не умея да меся, бъркам сместа с вилица, докато започне да става трудно. Тогава започвам леко да замесвам почти готовото тесто. Оставям да почине около 15-20мин.
 След втасването разделям тестото  на четири по-малки топки , които се омесват допълнително. Всяка топка  се разточва на тънка питка . Питките се слагат една върху друга, като всяка се намазва с масло.(може да натрошите сирене или да добавите семена)   Питките навиваме на руло. Усукваме го и го оформяме като охлюв, покриваме  се с влажна кърпа и оставяме да втаса за 1 час в намаслената тава. След това намазваме  с разбит жълтък + 1с.л. прясно мляко и 1с.л. масло/олио и оставяме да втаса отново.Поръсваме със семена, при желание. Когато втаса питката я слагаме  в предварително загряна  фурна на около 200 градуса и печем до готовност. След това остава само да я изядем :)








Няма коментари:

Публикуване на коментар