Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. олио,
- около 1кг. брашно
- 4 бр. яйца
- 1с.л. сол
- 1с.л. захар
- 1 пакетче прясна мая
- 400мл. топло прясно мляко
- 100гр. масло
Приготвяне: Маята се разтваря в топлото прясно мляко със захарта и солта. Оставя се да шупне. Прави се кладенче от брашното, след което се слагат трите яйца и белтъкът на четвъртото, добавяте шупналата мая. И понеже аз не умея да меся, бъркам сместа с вилица, докато започне да става трудно. Тогава започвам леко да замесвам почти готовото тесто. Оставям да почине около 15-20мин.
След втасването разделям тестото на четири по-малки топки , които се омесват допълнително. Всяка топка се разточва на тънка питка . Питките се слагат една върху друга, като всяка се намазва с масло.(може да натрошите сирене или да добавите семена) Питките навиваме на руло. Усукваме го и го оформяме като охлюв, покриваме се с влажна кърпа и оставяме да втаса за 1 час в намаслената тава. След това намазваме с разбит жълтък + 1с.л. прясно мляко и 1с.л. масло/олио и оставяме да втаса отново.Поръсваме със семена, при желание. Когато втаса питката я слагаме в предварително загряна фурна на около 200 градуса и печем до готовност. След това остава само да я изядем :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар