На снимката се вижда езерото и къщите на едни от най-богатите французи. :)
Тук може да си направите виртуална разходка на езерото: http://www.lacdannecy.org/
Анси е едно малко туристическо градче със стара и нова част. Старата част е една плетеница от канали, малки улички и красиви мостове. Всеки посетил градчето може да се повози на лодка и да чуе историята на езерото. Да види кристално чистата вода, лебедите... До езерото има страхотен парк с възможност за пикник и приятни моменти между приятели.
Лято и зима градчето е изпълнено с много туристи, крачещи из малките улички, хапвайки вкусни традиционни гозби...
И като споменах гозби, трябва да отбележа, че региона е прочут със вкусният тартифлет. Тартифлетът се приготвя от картофи, сирене реблушон, лук, лардони( парченца бекон). Рецептата е вдъхновена от провансалското ястие Пела(огретен от картофи, лук и сирене). Името на тази вкусотия произлиза от савоярдското наименование за картоф - тартифа.
Тартифлетът е зимно ястие, в началото се е приготвяло по ски-станциите. Ние си го похапнахме в едно малко бистро, но мястото няма значение, а по-скоро качеството на сиренето. И сега идва моментът за рецептата:
- 1кг картофи
- 1 сирене реблушон
- 3-4 глави лук
- 1чаша бяло вино
- 250гр. лардони/бекон/пушен бекон
- черен пипер/сол
Приготвяме си тава или друг съд за печене, намазваме я със скилидка чесън. Подреждаме тартифлета на три нива. Първо слагаме една част от сварените картофи, овкусяваме. Отгоре слагаме лардоните/бекона и лука и покриваме с останалата част картофи. Отново овкусяваме и поливаме с бялото вино.
Взимаме сиренето реблушон и според големината на съда го режем напречно на 2 или на 4 парчета. Нареждаме парчетата с меката част към картофите и слагаме да печем във фурната на 180 градуса за 20-25 минутки.
Когато го сервирате може да го акомпанирате със зелена салатка, защото е доста тежко и мазно ястие и разбира се с бутилка бяло вино. :) Bon Appetit!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар